AR-GE ÇALIŞMALARIMIZ

KİMYASALSIZ ALTIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ

altın

Kuyumculuk sektöründe işleme esnasında oluşan atıklara Ramat denir. Ramat’tan altın geri dönüşümünde çok yoğun toksik ağır metaller(Pb, Al, Fe vb.) kullanılır. Çalışmamızda sektör ve çevre için devrim niteliğinde bir yöntem geliştirilmiş ve bu yöntem bitkisel olup kesinlikle kimyasal kullanılmamıştır.  Bu doğrultuda modern bir altın laboratuvarı bizim danışmanlığımızda İstanbul’a kurulmuştur.

ELEKTRONİK ATIKLARDAN ALTIN ELDESİ

altın1

Elektronik atıkların şehir için madenleri olarak tanımlandığı günümüzde her türlü elektrik-elektronik atıktan başta altın olmak üzere platin, palladium, iridium, gümüş gibi bir çok kıymetli metali hemen hemen kayıpsız hazerfen kimya labaratuvarlarında geri dönüştürebilmekteyiz.

 

BEBEK BEZİ HAM MADDESİ

bebe

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre canlı doğan bebek sayısı 2013 yılında 1 milyon 291 bin 217 iken bu sayı %3,6 artarak 2014 yılında 1 milyon 337 bin 504 oldu. Bu kullanıcı sayısının yanında kullanım yaşı genel olarak 0-3 yaş arası olup bu durum bebek bezine ihtiyacı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Burada bebek bezi hammaddesi olan süper absorban polimer sentezi yapılmış ve Gaziantep ’deki bir firmaya Know-How olarak verilmiştir.

 

 

PİŞİK YAPMAYAN BEBEK BEZİ

zs<

 

 

 

 

 

 

 

Bez kullanımının sorunlarından biride pişiklerdir. Pişik özellikle küçük çocuklarda ve yeni doğanlarda yaygın olarak görülen enflamatuar deri hastalıklarından biridir. Bu proje ile pişiği önlemede her ne kadar farklı ilaçlar kullanılsa da, polimer kullanılarak bezlerin yapısında yapılacak bir değişiklik ile pişik oluşumunun önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma "Akıllı Polimerler İle Pişik Yapmayan Bebek Bezi" proje başlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği (TGSD-2013), Teknopazar Desteği ve KOSGEB’in desteğinden faydalanılmıştır. Bunun yanında MOLFİX (Hayat Kimya) ile danışmanlık sözleşmesi imzalanmıştır.

AKILLI BERE-KAŞKOL

bere     kaşkol

Özellikle soğuğa karşı korunmada kullandığımız kaşkol bere gibi kullanılan aksesuarların çocuklar tarafından kolay kullanılmayan ürünler olduğu hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu çalışma ile artık çocuklarınız kaşkol ve beresini dışarı çıkarken takmak için daha istekli olacaklar. Ürün ısıya duyarlı bir ürün olup sıcakta beyaz, soğukta(100 C ≤ )  ise üzerinde kar tanesi figürleri ortaya çıkan ve polar yapıya sahip olan bir üründür. Ürünümüzü firmamızdan temin edebilirsiniz.

AKILLI THSIRT

penye

Özellikle 300C’nin üzerinde, sıcak havalarda veya ısıya maruz bırakıldığında renk değişimi gözlenir. Bu çalışma ile çocuğunuz ateşlendiğinde veya sıcak bir ortamda kedinin burnu kızarıyor size haber vermesi muhtemeldir. Ürünümüzü firmamızdan temin edebilirsiniz.

 

 

TERMAL KOZMETİK ÜRÜNLER

termal

Ürünümüz %100 kaplıca suyundan yapılmış, çam yağı çam terebentini ve menengeç yağı bileşenleri ile güçlendirilmiş olup cildiniz ve saçlarınız için özel bir üründür. Ürün grubu Sıvı Sabun, Şampuan ve Duş jelinden oluşmaktadır. Ayrıca ürünle alakalı İstanbul İSTOÇ’ da bir temizlik firması ile danışmanlık sözleşmesi imzalanmıştır. Ulusal ve yerel basında yoğun ilgi görmüş bir çalışmadır. Ürünlerimizi firmamızdan temin edebilirsiniz.

İÇİLEBİLİR YÜZEY TEMİZLEYİCİSİ

yüzey

 

 

 

 

 

 

Tamamen doğal olmasının yanında içilebilir özelliğe sahip patentli sıradışı bir üründür. Ürün yüksek temizleme kapasitesine sahiptir. Cam sil ahşap seramik temizleyici olarak kullanılabildiği gibi meyve ve sebze temizlemede kullanılabilir. Ürün İstanbul İSTOÇ’ da bir temizlik firmasına ve internet reklamcılığı yapan bir firma ortaklığına Know-How olarak verilmiştir. Ürünlerimizi firmamızdan temin edebilirsiniz.

 

SAMANLI JEL ÇALIŞMASI

aquatic      naturalaquatic

Çalışmamız Dünyada ilk olup mevcut da bilinen yüksek su tutma kapasitesine sahip süper absorban polimeri samanı modifiye ederek geliştirmeyi planlamaktayız. Bu çalışma ile son günlerde yaygınlaşan damlama sistemine kombine edilebilecek ve sulama verimine oldukça artıracak bir çalışmadır. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

BUZ ÇÖZÜCÜSÜ ÜRETİMİ

buz

 

 

 

 

 

Dünyada ve ülkemizin birçok bölgesinde kış ayları çok çetin geçmektedir. Buna bağlı olarak kar yağışları ve buzlanmalar insan hayatını olumsuz etkilemekte ve araç kullanımını da zorlaştırmaktadır. Buna önlem olarak tuzlama kullanılmaktadır. Fakat tuz kullanımı metaller, metalik aksağanlar ve hem de çevre için zararlıdır. Bu durum ekonomik olabilir ama bunun yerine solüsyon olarak daha rahat kullanılabilecek buz çözücü geliştirilmiştir.

ÇOTANAKTAN ve BİTKİSEL ATIKLARDAN BİYOETANOL ELDESİ

biyo

Biyoetanol, günümüzde petrole alternatif olarak kullanılan bir yakıt olmakla birlikte yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeniyle de büyük önem taşımaktadır. Biyoetanol üretimi ve kullanımı açısından diğer Avrupa devletlerine kıyasla geride olan ülkemiz için bu konuda yapılan ve yapılacak olan çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Atık, yaşamımızın bir gereği olan tüketim ve buna bağlı olarak üretim çalışmaları sonucu oluşan gerek insan eliyle gerek doğal yollarla gerçekleşen ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen her türlü maddedir. Atıklar, katı, sıvı ve gaz atıklar olmak üzere 3’e ayrılır. Bitkisel ve Evsel atıklar burada katı atıklar grubuna girmektedir. Bitkisel atık olan örneğin Karadeniz’de üretilen fındığın kabuğu(çotanak) veya Evlerimizde evsel faaliyetler sonucu oluşan katı atık ve artıklar örneğin; makarna, pilav, patates vb. gibi atıklardan geri dönüşüm ile biyokütleden biyolojik olarak elde edilen biyoetanol benzinde kullanım zorunluluğu olan bir yakıttır. Bu çalışma ile hem atıkların bertarafı söz konusudur, hem de alternatif bir yakıt olan biyoetanol eldesi söz konusudur.

MOBİL ZEYTİN YAĞI FABRİKASI

mobil

 

 

 

 

 

 

Zeytin meyvesinin yaklaşık % 40-55 zeytin özsuyu, % 18-32’si yağ, % 14-22’si çekirdektir. Zeytin daneleri, yağ randımanı ve kalitesi açısından optimum olgunluğa geldiği zaman, -ki genelde bu zaman olgunlaşma indeksinin 3-3.5 olduğu zamandır- hasat edilerek bekletmeksizin zeytin sıkma tesislerine getirilerek oksidatif ve mikrobiyal bozulmaya yola açmayacak şekilde bir an önce işlenmesi gerekmektedir. Zeytinyağı; zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilebilen tek yağdır. Gerek hammaddesinin üretimi sırasında fazlaca el emeğine ihtiyaç göstermesi, gerekse daneden elde ediliş safhasında diğer tohum yağlarına kıyasla ayrıcalıklı bir teknoloji gerektirmesi ve beslenme yönünden gösterdiği üstün vasıflara bağlı olarak doğal halde tüketilebilmesi, bir meyve suyu olması nedeniyle, daima diğer bitkisel sıvı yağlara kıyasla daha yüksek bir ekonomik değer bulmuştur. Zeytin dalından toplanmalı yere düşürülmemeli toplandığı gün itibari ile yağa dönüştürülmelidir. Projenin çalışma sistemi bir araç gelecek zeytin ağacından zeytinleri silkeleyecek zeytinleri toplayarak arka kasasına gönderecek kasada zeytin, zeytinyağına dönüştürülecek burada çıkan karasu biyoetanole dönüştürülerek araca yakıt olacak, çekirdeğinden de mangal kömürü elde edilecek ve aynı zamanda da zeytinden çıkan su kullanılacak ve dışardan su alımına gerek kalmayacaktır. Hepsi aynı anda yapılacak olup sistematik bir çalışmadır.

OYUNCAK BALON TABANCASI (İÇİLEBİLİR)

balon

İçilebilir yüzey temizleyici çalışmasından esinlenen bir çalışma  Burada balon çıkaran oyun tabancalar içerisindeki yüzey aktif madde sayesinde köpürme yapar. Deterjanlarla oluşturan bu köpük ağız yoluyla vücuda alınmasının engellenmesi için yapılan bir çalışmadır. Tamamen doğal ürün olan içilebilir oyuncak balon tabancası hiçbir kimyevi madde içermez.

KİMYASAL OYUNCAKLAR

oyun

 

 

 

 

 

 

Çocukları bilime ve kimyaya heveslendirmek amacı ile yapılan bir çalışmadır. En sevdiği oyuncakların, en sevdiği şekilde sunulması çocukları hem ilgilerini çekiyor, hem de onları geliştiriyor. Aynı zamanda hediyelik eşya yapımına kadar bu çalışma ilerlemektedir.

yaz2

Geleceğin bilim adamları, Sevgili çocuklar; Kişisel gelişiminizi ve geleceğinizi şekillendireceğiniz eğitim hayatının ilk  yıllarında atacağınız bu temel, başta sizin sonra ailenizin ve milletimizin geleceği için oldukça önemlidir. Birçok alanda kendinizi en iyi şekilde yetiştirmeniz bizlerin ortak kaygısıdır. İnsanî alt yapınız kültürel birikiminiz dini ve ahlâkî bilgileriniz beceri ve yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz bir çok ortamla karşılaşabilirsiniz. Bizler hazırladığımız bu gösteri deneyleriyle, lâboratuvar alt yapımızla, bilgi ve tecrübe birikimimizle sizlerin bilime olan ilgisini, bilimsel düşünme yeteneğini ve deneysel çalışma alışkanlığınızı artırmak, ayrıca bu alanlardaki gelişmeleri ilgiyle yakından takip etmenizi sağlamak istiyoruz. Kısacası sevdirerek bilime yakınlaştırmak ve çalışma alışkanlığı kazandırmak istiyoruz. Gelin 16 deneyle başlayacak belki de geleceğinizi şekillendirecek bu deneyleri birlikte yapalım. Sevgilerimle...            

  Prof. Dr. Orhan HAZER

Daha fazla bilgi için tıklayınız.